BÉLIK ÉS TÁRSA KFT.
Ügyvezető: Bélik István
Mobil: +36 20 935 8414
E-mail: info@gerendavazas-haz.hu
Iroda és gyártócsarnok: Leányvár iparterület,
Piliscsév körforgalom
Nyitvatartás: H-P: 8.00 - 16.00
Székhely: 2081 Piliscsaba, Bajcsy Zsilinszky utca 56.

FACHWERK KÉSZHÁZAK

Cikkek és prospektusok

Képeskönyv - Referenciák

Tekintsék meg referenciamunkáinkat bemutató képeskönyvünket. Kiadványunkban eddigi házaink, otthonok külső és belső megjelenését illusztráló gyönyörű fotósorozatait láthatják. Ajánljuk figyelmébe azoknak akik most vagy a jövőben családi házuk építését tervezik. (A képeskönyv jellege miatt nagy fileméret)
(72265 Kb)

Bélik ácsszerkezetek

Bélik és Társa Kft. régóta kivitelez nagy és kis-középnagyságrendű fa és ácsszerkezeteket. Ezen kiadványunk referenciamunkáinkat mutatja be látvány fotósorozatokon keresztül. Tekintse át korábbi munáinkat!
(53710 Kb)

Gerendavázas Fachwerk Házak

Típusterv prospektusunkkal segítséget szeretnénk nyújtani családi ház építés előtt álló megrendelőinknek. Az alaprajzok és látványfotóik bemutatják az eddig felmerült megrendelői igényekre készített terveinket.
(41970 Kb)

Műszaki ismertetés

 „Cégünk küldetése Értékálló, korszerű, természet közeli lakóházak építése, amely a szerves és szervetlen építőanyagokat a legjobb tulajdonságai alapján használ fel. Meghonosítani Magyarországon Európában már a középkortól használt gerendavázas házak építésmódját

Műszaki ismertetés

Az épületek: földszint, tetőtér-beépítéses, vagy többszintes családi házak építési igényeihez és nagyságrendjére fejlesztettük ki.

Az építési rendszernek vannak történelmi gyökerei az ún. "fachwerk" házak. Mai napig Európában, főleg Németországban élő technológia.

A gyártó cégek közötti alapvető különbséget az alkalmazott fakapcsolatok jelentik. A BÉLIK ÉS TÁRSA KFT. által használt mérnöki-fakötések saját fejlesztésűek, adaptációtól mentesek. 

A házak favázas tartószerkezetűek, szárfás jellegűek: az oszlopok az alaptól a tetőig egy anyagból épülnek. A függőleges tartószerkezetetek: oszlopok, fagerendás födémek, hagyományos jellegű tetőszerkezet egy teljes rendszert alkotnak. A házak primer teherhordó szerkezete a szélrácsokkal merevített faváz. Vannak fő teherhordási irányok, amelyek szabályszerű rendszerbe rendezik a vízszintes teherhordó gerendákat, szarufákat. 

Hőszigetelés

Alap hőszigetelési vastagságok:

Talajon fekvő padló 

Födém hő és hangszigetelése:

Fal hőszigetelése:
 
Tető hőszigetelése:
15 cm lépésálló expandált ps.
5 cm lépésálló expandált ps.

25 cm üveggyapot, vagy ásványgyapot

30 cm üveggyapot, vagy ásványgyapot

A Tisztelt Megrendelő igényeinek és műszaki elvárásoknak megfelelően a hőszigetelések vastagságai tetszőlegesen módosíthatóak felár ellenében. Ezekben az esetekben az U értékek az alábbiakban változnak:
 
Külső falazat hőszigetelése
  25cm
 U (W/m2K)     0,17

 

Tető hőszigetelése                  
    30cm
U (W/m2K)     0,12

 

Padló hőszigetelése                15cm
U (W/m2K)     0,21

 

A házak hőtárolását nagymértékben javíthatja a tömörtégla válaszfalak, a hőszigetelt ajzatok és a kétrétegű gipszkarton burkolatok használata.


Alapozás: 40 cm széles C10 monolit sávalap. Lábazati betonfal 20-as zsalukőből minimum 25-cm magas C12. Lábazat alappal betonacél o12-25 betonacél tüskékkel kapcsolódik. Egyedi méretezett esetekben pontalap gerendaráccsal.

A vázhoz választott fakeresztmetszetek és típuskapcsolatok maximum 5,00x5,00 méteres raszter kiosztásra és kétszintes tetőtér beépítéses épületre felelnek meg. Ezt meghaladó szintek esetén a raszter sűrűség növelendő. Nagyobb fesztávak esetén a kapcsolatokat és keresztmetszeteket ellenőrizni kell. Faanyag: szibériai borovi fenyő

 

 
A standard méretű faanyagok:
Oszlopok:
Mestergerendák, szelemenek:
Födémgerendák, taréjszelemen:
Szarufák, nyílásáthidalók:
Magasító-pallózat:
Merevítő gerendák:
20/20 cm
15/20 cm
10/20 cm
10/15 cm
5/20 cm
12/12 cm
 
Rovar és gombavédelem A faszerkezetek mártásos eljárással WOLMANIT vizes oldatával impregnáltak.
 
Tűzvédelem: 
Az épület favázának tűzállóságát a túlméretezett nagy keresztmetszet adja. A falak és tető mentén az éghetetlen szigetelőanyag és gipszkarton réteg növeli a tűzállóságot. A födémet felülről a szigetelőanyag és a min. 5cm fel-beton védi. Az előtétfal váza horganyzott acél.
 

A födém maximum 5 méterenként 15/20 mestergerendákból áll, melyekre keresztirányban 80-100 centiméterenként 10/20 födémgerendák, és födém pallózat kerül. Az 5cm pallózat tárcsásítja a fafödém gerendaszerkezetét. Az úsztatást lépésálló 5cm hőszigetelő anyag és min. 5cm C16 felbeton biztosítja.
A kapcsolóelemek
 a BÉLIK ÉS TÁRSA Kft által kifejlesztett és kizárólagosan használt mérnöki kötésekkel készülnek típuscsomópontjainkkal. A kritikus csomópontokat egyedileg számításokkal ellenőrizve.
 
A kereskedelemben nem kapható horganyzott acélszerelvények és acélcsapokból álló mérnöki kötések a legcsekélyebb módon láthatók.
 
Az építmény merevítését minden falsíkon bármely mezőben az oszlopokhoz, vagy gerendákhoz kapcsolt átlós merevítő gerenda adja.
 
A vázkitöltő falazat és belső téglaszerkezetű válaszfalak extra merevséget biztosít az épületnek.
 
Tetőszerkezet: hagyományos rendszerű látszó 10/15 szarufázata között gipszkarton burkolatot helyezünk el.
 
A tetősíkok hőszigetelése a szarufára helyezett 5/20 magasító-pallózat között történik. Tetőfedésként bármely anyag választható.
 

 

 
Nyílásképzés fachwerk-szerű kazettázással, illetve falazással egyidejűleg elhelyezett ácskerettel történik. Belső válaszfalak esetén előre gyártott áthidalót alkalmazunk.
 
Vázkitöltő fal: fél tégla vastag kisméretű tömör téglából készült falazat mélyfugázva, vagy kővel burkolva. Vakolt, színezett megjelenés esetén 12,5 cm vtg. YTONG válaszfal téglát használunk. A falazat-váz kapcsolata: falazatban 20-30cm -ként vízszintes fugákban vezetett 3mm vtg. lágyacél szögeléssel rögzül az oszlopokhoz, ácskeretekhez.
A külső határoló fal gipszkarton előtétfalat kap, melyben oldjuk meg az épület függőleges hőszigetelését. Az előtétfal váza RIGIPS profilokból áll.
 
A nyílászárók: fa szerkezetűek gumiprofil tömítéssel, három pontos ütközéssel. Üvegezésük u= 0,5-0,9 értékűek.

 
Az építés helyszíni előregyártással és szereléssel történik.
Az építési rendszer NME engedéllyel, a felhasznált anyagok szintén engedéllyel rendelkeznek.
 
Műszaki megvalósulás:   Anyaghasználat további lehetősége a ragasztott fa műszaki opcióként, melyeket a tartók függőleges keresztmetszetével párhuzamosan ragasztjuk a lamellákat. Kihasználjuk a ragasztás nyújtotta feszültségek elnyelését, valamint alacsonyabb áron jutunk ragasztott fához. Eredménye: bármekkora keresztmetszet, hosszúság és a vágási veszteségek minimálisra csökkenthetők.          

 

FAIPARI SZOLGÁLTATÁSOK